Tegl- eller betontag – Hvad skal jeg vælge?

Tegl- eller betontag – Hvad skal jeg vælge?

Som bekendt er taget jo husets femte facade og faktisk bygningens absolut vigtigste del. Hvis taget svigter, har det enorme konsekvenser for resten af huset. Det er derfor vigtigt at tage beslutningen om et nyt tag alvorligt, så du i sidste ende får den bedste løsning til dit hus. I denne artikel tager vi et kig på to af de mest populære løsninger, nemlig tegl og beton, og kigger på fordele ved begge tagtyper.

Tegltag

Tegl er et meget populært og velkendt materiale – og det har noget danskhed over sig, som mange sætter pris på. Det ses derfor stadig på mange parcelhuse, villaer og lignende rundt omkring i landet.

Teglstenene er lavet af ægte ler og er brændt ved temperaturer over 1050 grader – og disse teglsten er kendt for at holde farven, hvilket betyder, at du får et tag, der er flot længe. Tegl siges nemlig at ældes med ynde, idet det patinerer helt naturligt – og det bliver altså også kun flottere med alderen.

Tegl er også et materiale, der er yderst modstandsdygtigt, både over for det danske vejr, men faktisk også over for alger og mor. Det er på grund af at et tegltag kan tørre på kun 8 dage efter 100 % fugtning, hvor det tager betontaget op til 28 dage.

Tegl er også den tagtype, der har den længste holdbarhed, faktisk kan et nyt tegltag holde i helt op til 100 år, hvis det lægges korrekt, tagkonstruktionen er i orden og undertaget er i god stand. Husk dog på at denne lange holdbarhed også gør, at tegltaget er en af de dyreste tagtyper på markedet.

Sidst men ikke mindst kan tegltaget også genanvendes, faktisk i lang tid efter teglstenene har været i brug, uanset om det har holdt i 60-100 år. Det betyder, at teglstenene altså har en længere levetid end selve tagkonstruktionen og undertaget. Læs mere om et nyt tegltag her.

Betontag

Beton er også hurtigt blevet en populær løsning, og det er især på grund af at det ligner et tegltag til forveksling, men kun koster en brøkdel af prisen. Faktisk er betontaget noget af det billigste, du kan købe, hvorfor mange selvfølgelig også vælger denne løsning, når der skal et nyt tag på.

Beton er også en tagtype, hvor der er rig mulighed for skræddersy taget. Det findes nemlig i mange forskellige farver, så du kan helt selv vælge den farve, du tænker passer bedst til dit hus. Husk dog på at beton er kunstig indfarvet, hvilket betyder, at der er stor sandsynlighed for, at farven falmer under UV-bestråling.

Betontaget er et tag, der er rimelig hurtigt at montere – og det er derfor også billigere i håndværkertimer. Det er især på grund af at materialet er meget formstabilt.

Beton har en helt i orden holdbarhed på minimum 30 år, men det skal også lige nævnes, at det er knap så modstandsdygtigt over for alger, mos og patina, så det kræver lidt mere vedligeholdelse i form af bl.a. algerens.