Sådan får du nye vaner

Sådan får du nye vaner

Vi har alle vaner, vi ville ønske, at vi kunne slippe af med. Om det er for meget slik eller at for ofte at tage bilen på arbejde, så er det ofte svært at bryde ud af sine gamle vaner. Der er ikke noget, der kan presse en, som ikke at kunne lade være med at gøre noget, som man inderst inde ved er en dårlig beslutning.  

Det kan også handle om ting, som at have svært ved at tage sig sammen til at løbe en tur. Når først man går i gang har vi alle et væld af dårlige vaner.  

Bryd ud af vanen 

Måden, hvorpå man kommer ud af sin dårlige vane og dermed får en ny, er ved at bryde vanen. Man bryder en vane ved simpelthen at gøre noget andet, end det vanen fortæller dig, at du skal, længe nok.  

Et godt sted at starte denne proces er med en god oplevelse. Med oplevelsen kan du distrahere dig selv fra de mange følelser der drager dig mod din gamle vane. Hvis du har brug for et sted, hvor du kan blive inspireret til nye spændende oplevelser, så klik ind på oplevelsesbladet.dk. Her kan du finde de nyeste historier indenfor oplevelser. Her vil jævnligt blive opdateret med nye spændende historier, om forskellige oplevelser, som du kan blive inspireret af. At have oplevelsen af at du kan gøre noget andet, end det din vane foreskriver, er essentielt og vigtigt for, på længere sigt, at bryde den.  

Vanernes anatomi 

Vaner er noget, vi lever med hver dag hele tiden, i vores hverdag. De styrer meget mere, end vi lige går om tror. Dog skal man heller ikke undervurdere den gode vane. Vaner kan nemlig også være enormt smarte for at forstå, hvorfor skal vi dykke ned i selve vanens anatomi.  

Vi skal stille spørgsmålet, hvorfor har vi vaner? Vaner er nemlig en overlevelsesstrategi, en måde hvorpå vores hjerner sparer energi. Hjernen er nemlig bygget sådan, at dens funktion er at sende små elektriske signaler rundt i sig selv, og ud i vores kroppe. Hjernen er god til at gøre dette, og en af dens særlige egenskaber er at være enormt god til at lære. Når først hjernen har brugt et ”spor”, altså at de elektriske signaler er løbet en bestemt vej, har den nemmere ved at gøre det næste gang, den skal gøre det. Det er derfor, vi bliver bedre til ting. 

Renovering af hjernen 

Dette er enormt smart, også fordi det sparer hjernen meget energi, fx ikke at skulle tænke over hvordan, man laver havregrød hver morgen. Får man dog lært sin hjerne noget uhensigtsmæssigt, så som at vingummier smager godt i øjeblikket, kan vi opbygge en særligt dårlig vane.  

For at bryde denne vane, vil det kræve at man tvinger sin hjerne til at gå i andre baner. Dette gør man ved at danne en ny vane. Det skal dog lige siges, at det behov, som vanen kommer af, ikke forsvinder, bare fordi du ikke gør det, den foreskriver. Løb fx en tur i stedet for at spise slik.